Patronii de restaurante riscă amenzi de până la 200.000 lei dacă diametrul blatului de pizza este mai mic la servire decât scrie în meniu, de exemplu. Conform legii, acest lucru este o practică incorectă, iar Protecția Consumatorilor a sancționat deja un antreprenor din Iași cu 40.000 lei pentru că pizza nu avea 32 cm.
Digi 24 a verificat la diverse pizzerii dacă dimensiunea blatului corespunde celei anunțate în meniu. Jurnaliștii au fost în Centrul Vechi din București și au făcut comandă de pizza la două restaurante diferite. În meniurile din aceste restaurante era scris că Pizza Margherita trebuie să fie de 30 cm, iar în cazul uneia cu carne trebuie să fie de 28 cm.
După măsurătorile făcute, în cazul pizzei Margherita blatul era de doar 28 cm, deci cu 2 cm mai puțin decât este scris în meniu, iar blatul celei cu carne avea 32 cm, deci mai mult decât este scris în meniu.
Jurnaliștii s-au întors la restaurantul de unde au cumpărat pizza Margherita, pentru a afla de ce blatul pentru aceasta este în realitate mai mic decât ce scrie în meniu. Angajații au insistat să îi convingă că au cumpărat o pizza la ofertă, care are o mărime diferită… dar fără să fi anunțat clienții în prealabil.
Protecția Consumatorilor îndeamnă patronii de restaurante să respecte legislația.
„Dacă avem, de exemplu, în meniu 32 cm, după ce coacem această pizza trebuie să aibă neapărat 32 cm, nicidecum 25 sau 28 cm. Dacă se regăsesc aceste lucruri la vânzare, atunci operatorul economic va fi sancționat la cifra de afaceri”, a precizat pentru sursa citată Florin Onofrei, comisar-șef adjunct ANPC Iași.
Potrivit ANPC, cântărirea și măsurarea produselor se face după gătire, nu înainte.
„Am avut o reclamație în urma căreia operatorul economic a primit o sancțiune de 10.000 lei pentru că pizza nu avea dimensiunea trecută în meniu. Dar legea 363 (care prevede aceste reglementări-n.r.) nu este de astăzi sau de ieri. Legea 363 este o lege din 2006”, a mai spus Florin Onofrei.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia